Lån i schweizerfranc

lån

Flere danskere har lånt penge i schweizerfranc for at finansiere boligen eller investeringer – det er oftest en meget dårlig løsning!

I jagten på den laveste rente på lånet, er der mange muligheder. Variabel rente bør være lavere end fast rente, og det er derudover også muligt at tage lånet i en anden valuta som yen, euro eller schweizerfranc.

Det er dog ikke altid en god ide med lån i en anden valuta end danske kroner for langt de fleste danskere. Det gælder både, når man låner til investeringer eller bare for at finansiere boligen.

Lavere rente på lånet i Schweiz?

I de seneste år har lån i schweizerfranc været ganske populært. Pointen er, at renter på lån udstedt i franc er lavere end renter på lån i danske kroner. Ofte vil det være sådan, men der er flere forhold, der kan ødelægge den fidus fuldstændig.

Når du får et lån i banken eller realkreditinstituttet forholder det sig i grove træk sådan, at banken eller realkreditinstituttet går ud og låner penge af investorer, andre banker og Nationalbanken.

Herefter lånes de penge videre til dig. For at banken eller realkreditinstituttet kan tjene penge på det, bliver renten du betaler naturligvis højere end den rente, som banken eller realkreditinstituttet betaler ”ude på markedet”.

Hvis nu banken kan låne penge af andre til en lavere rente i schweizerfranc end danske kroner, kan de låne dig penge til lavere samlet rente i schweizerfranc, hvis ikke der bliver lagt en alt for stor ekstrapris ovenpå schweizerfranc renten – en såkaldt rentemarginal. Men det er naturligvis ikke godt for dig, hvis bankens pris for at låne pengene videre til dig er for høj.

Lad os antage, at renten i franc er 1 procent og renten i danske kroner er 1,5 procent. Er rentemarginalen til banken i begge tilfælde 0,6 procent, vil det være billigst at låne i schweizerfranc til 1,6 procent frem for i kroner til 2,1 procent.

Bankens pris ødelægger besparelsen

Hvis banken tager sig for godt betalt i rentemarginal for at låne pengene videre til dig, er fordelen med schweizerfranc lånet helt væk. I min rolle som uvildig rådgiver, har jeg stødt på lån i franc på 3,2 procent et realkreditlån i danske kroner var under 3 procent. Ikke nok med at det var dyrere at låne i schweizerfranc, så var det også en langt højere risiko; hvis bliver dyrere i forhold til danske kroner, stiger din gæld.

Så hvis renten på dit danske lån er lavere end på lånet i schweizerfranc, kan man sige, at du egentlig kun væder om francen bliver mindre værdi i forhold til den danske krone. I den situation er lånet i franc ikke værd at beholde.

I diagrammet kan du se, at kursen på francen stort set uafbrudt er steget de seneste år og med hele 35 procent. I løbet af den seneste måned er den dog faldet lidt igen. Men ikke desto mindre svarer en stigningen til, at har du haft lån for to millioner kroner i franc, er din gæld steget 700.000 kroner.

Giver investeringen overskud?

Har du lånt i schweizerfranc til at investere for, er det samtidig vigtigt, at du undersøger, om det overhovedet giver et overskud. Lige nu har en dansk realkreditobligation med en løbetid på 15 år en effektiv rente omkring 3,6 procent. En sådan obligation er naturligvis et ganske sikkert papir at investere i, mens det dog godt kan falde pænt i kurs, hvis renten stiger.

Pointen er, at det ikke nytter noget først at lån i schweizerfranc til omkring 3 procent i rente og så efterfølgende sætte det i danske realkreditobligationer med en løbetid under 15 år. Det giver ganske enkelt ikke nævneværdigt overskud på din investering.  Og slet ikke, hvis lånet i mellem tiden er steget med 35 procent på et par år!

Jeg opfordrer dig til at undersøge, om du har den slags investeringer. Har du lånt til at købe mere risikable obligationer eller aktier, skal du genoverveje det endnu kraftigere. Er det virkelig risikoen værd, og er du klar over, hvor stor risiko du tager? Mens du tænker over det, skal du vide, at der ikke er tvivl om, at din bank tjener penge på dig!

Lån penge nu med hurtig udbetaling på nettet i stedet

Alternativet til at låne penge i schweizerfranc er at låne penge på nettet. Hvad er fordelen ved at låne penge online? Ja, der er flere fordele, som følger:

  • Lån penge nu og her på 2 minutter
  • Hurtig udbetaling af lånet på 30-45 minutter

Når du så har optaget dit hurtig lån online, så kan du efterfølgende investere penge i, hvad du nu har lyst. Det smarte ved at låne penge nu og her med hurtig udbetaling er jo netop, at du kan bruge pengene på præcis det, du har lyst til.

Du skal endda ikke stille sikkerhed for lånet i form af pant i bolig eller bil. Det er jo lidt smart at kunne låne penge nu og her med det samme til en lav rente og så investere dem i noget, der giver en højere rente.

Kilder: Penge-låne.nu og Weekend-lån.dk