Søvnløshed

Søvnløshed

De fleste af os oplever at have problemer med at sove fra tid til anden. Dette er normalt og som oftest midlertidigt grundet stress eller andre påvirkninger. Men hvis søvnproblemer opstår ofte, kan det have en negativ påvirkning på både din emotionelle sundhed, fysiske sundhed, vægt og din energi. Hvad kan du så gøre?

 

Uanset hvad der er årsagen til, at du ikke kan sove, kan det, at have en rutine hjælpe dig. Du vil sikkert se, at motion kan hjælpe dig til at sove bedre om natten også. Her er et par andre råd, der kan hjælpe:

  • Gå i seng og stå op på samme tid hver dag – også i weekenden.
  • De fleste mennesker behøver mellem 7 og 8 timers søvn for at være udhvilede, så sørg for at kunne sætte den tid af.
  • Dit soveværelse skal være mørkt, koldt og stille. Måske skal du bruge en sovemaske for øjnene? Sørg også for, at elektroniske displays ikke lyser rummet op.
  • Sluk dit TV, telefon, iPad etc. et par timer, før du skal sove. Lyset fra disse stimulerer hjernen og nedsætter din melatonin og forstyrrer kroppen indre ur.

Mange mennesker oplever, at de grundet søvnproblemer er irritable eller søvnige gennem dagen, har svært ved at holde sig vågne, når de sidder stille, ser TV eller læser eller kører bil, har svært ved at koncentrere sig, reagerer langsomt, har svært ved at styre deres følelser, er nødt til at drikke kaffe for at holde sig i gang og så videre. Alt sammen ting, der kan påvirke dit liv, arbejde eller forhold til andre mennesker i en dårlig retning.
Måske tumler du med nogle problemer, der gør, at du ikke kan finde ro om natten? Snak med nogen, du er fortrolig med. Det kan tit hjælpe. Måske har du brug for psykologhjælp for at finde fred med det, du tumler med. Mange gange kan det hjælpe at få vendt problemerne.