Pejs uden støv

Min kone fik et temmelig træt udtryk i øjnene i aftes, som hun har gjort hver eneste gang, jeg har bragt emnet på banen: Jeg vil så gerne bygge en flot pejs i vores stue. Mit ønske hænger nok sammen med, at jeg i mit barndomshjem var vant til den hyggelige knitren fra brændet i en pejs, og jeg savner faktisk den hygge, sådan en pejs spreder i stuen en kold vinteraften.

Men min kone har i årevis kæmpet imod, for pejse sviner. Det er ikke bare asken og det, man taber på gulvet, når man bærer brænde ind, nej det er meget værre med det sod, der sætter sig på væggene og i gardinerne, hævder hun.

Det er derfor vi gennem flere år har hygget os med at småskændes i al fredsommelighed om det emne. Jeg har gang på gang påpeget overfor hende, at da jeg oprindelig er uddannet som murer, vil det jo ikke koste os andet end materialerne, hvis jeg bygger en pejs. Hun holder fast ved sit og siger spøgefuldt, at hun jo ikke er uddannet som rengøringsdame, så svineriet fra en pejs skal hun bruge lang tid på at fjerne.

Men denne gang var det alligevel anderledes, for jeg havde en trumf i baghånden. Jeg fortalte hende om en bio pejs, jeg forleden dag havde set, da jeg var på besøg hos en kollega. En bio hvad for noget, spurgte hun meget skeptisk og med et tydeligt udtryk af væmmelse i øjnene.

Indrømmet, da jeg så min kollegas nyanskaffelse, vidste jeg oprigtigt talt heller ikke, hvad en bio pejs er for noget. Men det fortalte han mig om, så jeg nu ved, at man i sådan en indretning afbrænder flydende brændsel, og at forbrændingen er så fuldstændig, at der hverken kommer røg eller sod fra pejsen. Det er således slet ikke nødvendigt med en skorsten til at lede røgen væk, idet der som sagt ikke er nogen røg overhovedet.

Så lugter den vel, indvendte min kone, men det bedyrede jeg, at den efter mine oplysninger bestemt ikke gør. Jeg havde en ekstra lille trumf i ærmet, for jeg havde nemlig med min mobiltelefon taget et billede af min kollegas pejs, som designmæssigt er noget af det flotteste, jeg længe har set. Jeg viste min kone billedet, og hun gav mig ret i, at sådan en bestemt ikke skæmmer en stue – snarere det stik modsatte, da den er et flot møbel i sig selv.

Men hun var nu ikke overbevist og sagde noget om, at så skal man jo møblere resten af stuen under hensyntagen til pejsen, men da jeg fortalte, at den type, som min kollega har anskaffet sig, bare kan flyttes rundt i stuen efter forgodtbefindende. Den står bar løst på gulvet og er nem at flytte med.

Jeg kunne konstatere, at hun var blevet overbevist af vores diskussion i aftes, og i dag er vi så gået i gang med at lede efter bio pejse på nettet. Vi har ikke helt besluttet os, men er enige om at anskaffe os sådan en.