Vigtig genoptræning

Sommetider er det nødvendigt at komme i gang med genoptræning efter en skade meget hurtigt. Hvis det ikke sker, kan det føre til permanente gener.

Genoptræning efter skader

Genoptræning efter skader er derfor meget vigtigt. Jeg har selv erfaring med det. Jeg havde engang brækket min fod. Var blevet kørt ned i et højresvingskryds. Jeg lå på hospitalet i en uge, og efter operationen, som satte foden sammen, kom jeg hurtigt i genoptræning. Selvom knoglerne ikke var helet, så startede min genoptræning, lige så snart jeg vågnede op efter operationen. Det er nemlig sådan, at foden ligesom hånden består af et meget kompliceret sæt af knogler, muskler, sener og ledbånd. Hvis ledbånd, sener og muskler kan klare, det, så er det bedst at starte med genoptræningen hurtigst muligt. Det vil sikre, at foden senere vil kunne bruges helt normalt. Og det er vigtigt, hvis vi skal kunne gå normalt – altså uden stok og den slags hjælpemidler. Knæ og den slags skal man altså passe på! Se her: https://vejgaardfys.dk/behandlinger/knae-hofte/

Brækket fod

Jeg havde brækket foden ved en trafikulykke, men jeg kender også mange mennesker, som har været i genoptræning efter sportsskader. Sportsskader er en af de hyppigste årsager til, at genoptræning finder sted. Skader på fodboldbanen hører vi om dagligt. Skader i forbindelse med overanstrengelse på konkurrencebanerne hører vi ikke så tit om, men de forekommer meget ofte. Tro mig.

Selv var jeg vidne til en frygtelig grim skade under et atletikstævne. Det var en højdespringer, som bare fik vredet sin krop helt forkert over forhindringen. Han kom over, men kunne ikke rejse sig efter nedfaldet på madrassen. Lægen og alle de der hjælpere kom ham hurtigt til assistance, men han kunne ikke rejse sig. Måtte bæres ud på en båre. Trist. Han havde under vridningen af sin krop formået at få en nerve i klemme mellem to ryghvirvler, og det var smerten, som forhindrede ham i at rejse sig.
Nu var det en toptrænet atlet, så der er et stort bundt muskler, som kan hjælpe ham under genoptræningen efter skaden, men han måtte se i øjnene, at han ikke kommer tilbage til stævner i meget lang tid. Det er en katastrofe at få sådan en besked, når man er atlet på topniveau.

Nu skal han så igennem et langt forløb med genoptræning. Jeg håber, at han ikke bliver tvunget til at komme i konkurrence før end han er klar til det. Der er nemlig et stort pres fra sponsorer og konkurrenter. Sponsorerne kan være meget svære at tackle, når man er i sådan en situation. Ofte er aftalen baseret på fremtidig præstation – ikke forstået på den måde, at man skal være nr. 1 eller 2, men at man skal være der. Hvis det nu ikke kan lade sig gøre pga. en skade, så bliver kontrakten brudt, og atleten står måske i en situation, hvor levebrødet ikke er der længere.

Heldigvis findes der gode fysioterapeuter, som har specialiseret sig i genoptræning efter skader, så det bør ikke blive et problem for topatleter. Men hvad med os andre som også for skader på banen – selvom vi blot er amatører og ikke har et helt forbund til at bakke op om os?