Hund i familien?

Skønne hundehvalpe skal også trænes

I har taget en meget stor beslutning, hvis I har givet børnene en hund i julegave. Har I overvejet det nøje? Sikkert. Der har været mange diskussioner imellem jer. De er gået på, om I overhovedet skulle eje en hund. Om I har tiden til den. En hund kræver nemlig tid. I har også diskuteret og læst alt, hvad I kunne komme i nærheden af, som handler om hunde, forskellige hunderacer og deres pleje. I ved, hvad I er gået ind til. Føler, at I har gjort det rigtige. En rigtig familie med hus og hund. Hunden, I har købt, er måske en hyrdehund. Ikke en jagthund. Jagthunde skræmmer jer lidt. Tanken om, at de kan rende efter en fugl og fange den, er da heller ikke behagelig. Så valget faldt på en køn hyrdehund. Og hvalpen, som I hentede, er bare så sød. Lidt klodset og meget blød i pelsen.

Et stort ansvar

I ved, at I har taget et stort ansvar. Forsikringer er kommet på plads. Dyrlægen har allerede tilset det lille kræ og sagt, at den er god. Der er ikke nogen grunde til, at købet af den skal gå tilbage. (Den var jo ikke billig, den lille hund.) I får den hjem. Ungerne er ellevilde af glæde og lover at deles om at gå ture med den, fodre den og pleje dens pels med børstning og bad.

Det som I, måske bare lige har glemt, er, at en hund, uanset om det er en fredelig eller lidt mere livlig hund, har brug for træning. Den skal lære at lystre jer. Den skal lære, at det er jer, der bestemmer. Det kan være ualmindeligt nemt at falde i fælden og lade den lille, nuttede hvalp bestemme. Det, vi bare ikke tænker over midt i glæden over familieforøgelsen, er, at en hvalp meget hurtigt lærer, at den kan bestemme. Og selvom den er lille, og I er fysisk stærkere, end den er, så kan den udvikle sig til at blive en problematisk hund.

Tag et kursus i hundetræning!

Derfor er det vigtigt, at I meget hurtigt kommer på et lille kursus i hundetræning online. På sådan et kursus vil I lære, hvad det vil sige at have ansvar for en hund. I vil lære – sammen med den at sætte reglerne op, så alle i familien forstår dem. For der skal være regler. En hund, der ikke har fået tegnet grænserne op, for hvad den må eller ikke må, kan blive en kilde til stor fare og helt sikkert til daglig irritation. Jeg siger ikke, at I er nødt til at gå på kursus i hundetræning alle sammen i familien.

Men i de første uger, efter at hunden er kommet hjem til jer, er det nødvendigt, at der er én person, som tager ansvaret for, at hunden får den nødvendige træning. Den person kan så videregive, hvad han eller hun har lært på kurset til jer andre. Det vil hunden ikke have noget imod. Den kan måske blive en lille smule forvirret i begyndelsen. Især hvis I er flere, der råber til den på samme tid. Men den vil hurtigt forstå, hvad der er vigtigt at forstå: I bestemmer over den.