Styr på gulvene

Lækkert gulv

I er måske ved at realisere drømmen om at bygge jeres eget hus. Et hus, som er lige, som I drømmer om, at et hus skal være: Moderne, lys skal komme ind i alle rum, der skal være et godt indeklima og materialerne, I vil bruge, må faktisk gerne være genbrugsmaterialer. Men I vil ikke spare på det essentielle: En god skal (Gulvene, ydermurene, taget mv.) skal danne rammen om de næste mange års liv i huset. I har fundet en sød arkitekt, som brænder for design, og hun har faktisk lavet et forslag, der lige er jeres stil. Byggeriet kan begynde, lige så snart I har fået alle de nødvendige byggetilladelser.

Isolering mod fodkulde

I har talt med arkitekten om, hvor fundamentet skal støbes. I er også begyndt at se på forskellige materialer til huset. Idéen er klar. Visionen er klar. Der er bare så mange ting, som I egentlig ikke har tænkt på. Fx sådan noget som isoleringsmaterialet, der skal ligge under slidlagsgulvet. Arkitekten har anbefalet et materiale, som kaldes for Thermotec som er isolering mod fodkulde. Det er et forholdsvist nyt materiale, der er kommet på markedet, og de første erfaringer har vist, at det fungerer over forventningerne. Og hvorfor det? Thermotec er ikke helt som andre isoleringsmaterialer, der ligger under slidlagsgulvene. Det er et materiale, som faktisk består af små kugler. Det bevirker, at det kan smyge sig om fx rørene, der er blevet lagt ind til gulvvarme, vandrør og andre elementer, der ligger nede i gulvet. Det bevirker også – fordi kuglerne er meget små – at det nemt kan lægges helt i plan. Og det betyder i praksis, at der kan spares penge på slidlagsgulvet, fordi der skal lægges mindre beton oven på isoleringsmaterialet.

 

Slidlagsgulve er oftest støbt i beton. I har måske hørt om Estrich slidlagsgulve, som er cementgulve. Thermotec fungerer udmærket under et Estrich slidlagsgulv. Begge materialer kan fungere lyddæmpende, og det vil muligvis være en fordel, når børnene, der vil komme om ikke så lang tid, begynder at løbe rundt inde på stuegulvet.
I har talt med arkitekten om det, og I synes, at det lyder som en fin idé at bruge Thermotec. Så hun får grønt lys til at arbejde videre med sit budget for jeres hus. I sikrer jer, dog lige først, at Estrich slidlagsgulvet også kan behandles, så I eventuelt kan få lagt et fint trægulv eller måske et andet varmt materiale ovenpå, inden I skal flytte ind.
Hun maser videre med sit budget. I er måske lidt bekymrede for omkostningen ved de nye materialer. På den anden side: Kan I spare lidt penge på materialer andre steder så er det fint. Især hvis det gør noget for indeklimaet i huset. Og det gør Thermotec, fordi det også isolerer. I kommer ikke til at gå på kolde gulve.

Budgettet

Arkitekten sender budgettet for hele byggeriet nogle dage senere. I kan se, at I ikke skal betale mere for materialerne til gulvene end i først, havde regnet med. Alt er godt. Nu skal I bare have de byggetilladelser i en fart.

Måske er du selvstændigt erhvervsdrivende, og du og din partner har købt et ret stort hus. Det er i 3 etager. I har besluttet, at I skal bo på første og anden sal. Stueetagen skal bruges til virksomheden. Den skal derfor rettes til, så det bliver et godt sted at arbejde, og et sted, hvor dine kunder gerne kommer på besøg.

Det betyder faktisk, at der skal renoveres en hel del. Der er nogle vægge, der skal rives ned, så rummene bliver mere kontor- og klinikagtige. Der skal også males, og gulvet – det gamle trægulv, som knirker – skal helt bestemt udskiftes. Der skal også indrettes en lille reception, hvor kunderne eller klienterne kan føle sig godt hjemme, imens de venter på, at det bliver deres tur.

Et godt slidlagsgulv

Det der med kontor-, receptions- og klinikrum er ikke så svært. Det handler om nedrivning, opfugning og maling af væggene i behagelige farver. Det handler også om at finde de rigtige møbler – altså indretningen. Men der er lige et lille problem med gulvet. Der er nemlig store krav til hygiejnen i din virksomhed. Den skal bare være helt i top. Ikke noget med snavs i hjørnerne eller støv på hylderne. Og gulvene skal være rene.
Hvilket materiale skal der derfor lægges på gulvene. Ok, I har fået lagt et Estrich slidlagsgulv, som også er isolerende. Men det er ikke rart for klienterne at gå på et gulv, der er lavet af cement. Også selvom det kan overfladebehandles, så rengøring er nemt. Hvad skal der ligge oven på det?

Linoleum er ganske blødt

Der er flere muligheder: I kunne vælge at bruge et blødt materiale, fx et tæppe. Der er, bare det ved tæpper, at de kan hurtigt komme til at virke støvede. En anden mulighed er at lægge linoleum på gulvet. Det er også et blødt materiale. Linoleumsgulve er lavet af kork, og det kan ligesom fjedre. Det er derfor ikke et hårdt materiale. Men kommer stueetagen så til at ligne et hospital eller et offentligt kontor – fx et jobcenter? Det behøver det slet ikke. Linoleum kan nemlig fås i mange forskellige farver og tykkelser. Der er med andre ord mange muligheder for at få et behageligt og blødt gulv. Og et ekstra bonus ved linoleum som gulvbelægning er, at det er meget nemt at holde rent.

Rengøringsassistenten, der kommer hver eftermiddag, vil ikke have de problemer, som hun måske kan få med et tæppe eller et trægulv. Ydermere er der den fordel ved linoleum, at det er utroligt slidstærkt. Samtidigt er det også nemt at lægge. Det er nemlig ret nemt at skære til. Der vil ikke være problemer med at skære et stykke linoleum, som skal lægges ved hjørnet, som ikke er helt vinkelret. (Huset er jo gammelt, og det er ikke altid, at hjørner i dem er helt vinkelrette!)

Du vil blive glad for det, hvis du vælger et gulv af linoleum. Dine kunder vil føle sig hjemme, hvis du vælger linoleum, der passer til resten af virksomhedens design. Din rengøringsassistent vil nemt kunne udføre sit arbejde korrekt.