Jura og naboret

Læser du jura? Det var mit spørgsmål til min unge bordherre. Vi er til bryllup. Min niece, som jeg ikke har set i 5 år, gifter sig. Hendes udkårne, som er noget ældre, end hun er, har en søn, som er blevet placeret ved siden af mig. Vi sludrer. Jeg havde fået lidt information før festen. Det er grunden til, at jeg kunne spørge ham.

Advokat

Ja, svarer han, jeg vil gerne arbejde som advokat i nogle år, men på længere sigt vil jeg hellere undervise i jura. Han kom med en lang forklaring om filosofien omkring retfærdighed i den vestlige kultur. Spændende. Ja. Det var rigtig spændende at høre ham fortælle om forskellige kulturers opfattelse af begrebet retfærdighed.

Naboret

Da jeg spurgte ham om, hvilket felt inden for juraen han gerne vil arbejde med, kom svaret hurtigt: Naboret. Hvorfor dog det? Jo, fordi, der faktisk ikke er en lovgivning for naboret. Alle domme, som er faldet i den slag sager, er baseret på, hvordan samfundet fungerer, hvordan moralen er i civilsamfundet, er, og på sager, der tidligere er faldet dom i. Der er en masse uskrevne regler i samfundet, som gør, at der kan falde en dom. En egentlig lovgivning finder vi ikke. I alt fald ikke i Danmark.

Det, synes jeg, er tankevækkende. Her gik jeg og troede, at der findes regler for, hvor højt min nabo må spille musik, når han fester. Og så viser det sig, at det er der ikke. Ingen regler for decibelniveauet ved fester i et parcelhuskvarter. Aha! Jamen, hvordan kan man så ende i retten med en nabosag? Det kan man, fordi der er noget, der hedder ansvar. Man har ansvar for, at man ikke generer sin nabo. Men det er faktisk et emne, som er uudforsket. Fordi: hvornår generer jeg min nabo. Det kan være, at naboen til højre føler sig generet, når musikken er høj nok og skrålene fra dem, som fester sker ude i have, men naboen til venstre bare sover igennem, og ikke hører noget som helst. Måske føler husejeren overfor festlokalet sig også generet. Men hvor er grænsen. Det er det, som er spændende. Min bordherre snakker videre – og han er underholdende. Charmerende.

Advokat til retssager

En advokat til retssager oplever sikkert meget spændende – og sikkert også en del triste ting.

Jeg spørger ham, om grænsen ikke kan defineres som værende dér, hvor flere naboer har ringet til politiet for at få dem til at dæmpe de festglade gemytter. Svaret, jeg fik, var, at jo, det kan måske være en idé at bruge den slags målinger som rammer for, hvad der er tilladt, og ikke tilladt. Men, og her var jeg ved at falde af stolen. Jeg havde ikke regnet med, at så ungt et menneske har så meget klogskab. Han spurgte mig, om jeg ville bryde mig om at blive puttet ind i spjældet, fordi jeg har lyst til at synge højt en søndag formiddag, selvom jeg ved, jeg vækker alle naboerne? Måske er det bedre, at vi ikke har lovgivning på den slags?

Jeg kunne ikke lade være med at give ham et kys på kinden og fortælle ham, at det er fint, vi har så kloge unge mennesker med så høj en moral. Fordi, nej da, jeg vil gerne synge højt, når jeg har lyst til det. Jeg vil også gerne tage hensyn.

Jeg må indrømme, at min bordherre fik mig til at tænke meget over, hvad naboskab er.