Sådan sættes odds

Det var faktisk ganske spændende at møde Leif, som er fætter til en af mine venner, som jeg besøgte i aftes. Leif har nemlig i mere end et år arbejdet i et af de store bookmakerfirmaer, Unibet, hvor han er medlem af et team af medarbejdere, som bruger det meste af deres tid på at analysere fodboldresultater og udarbejde statistik over dem.

Leif fortalte, at han hele sit liv har interesseret sig meget for fodbold og fuldt levende med i, hvordan det er gået i både de danske divisioner og i de store udenlandske, så derfor er det noget af et drømmejob for ham at være til at fastsætte de fodbold odds, som sådan et bookmakerfirma jo fastsætter for alle de kampe, de udbyder spil på.

Han fortalte en hel del om, hvordan man sidder og beregner de mest sandsynlige udfald af fodboldkampene og sammenholder de forventninger, teamets medlemmer har til kampene med de statistiske oplysninger, der er til rådighed for teamet. Han fortalte også med et grin, at der jo er en masse matematik bag den slags, men det tager computerne sig af, så vi er sikre på, at der ikke udbydes odds, som kan risikere at true firmaets økonomiske liv.

Når man selv godt kan lide at spille en gang imellem, er det selvfølgelig interessant at høre noget om, hvordan bookmakerne kommer frem til de odds, som vi spillere sidder og grubler over, når vi vil spille. Det er min erfaring, at der sjældent er den helt store forskel på de forskellige spiludbyderes odds, men som spiller kan de alligevel betale sig at se sig godt for, for hvis man for eksempel har besluttet sig for at spille på en sejr til et givet fodboldhold, så kan man jo lige så godt spille der, hvor man får de bedste odds.

For mit eget vedkommende spiller jeg jævnligt på Oddset, men det sker også fra tid til anden, at jeg vælger at sætte lidt penge på spil hos en af de øvrige spiludbydere, og det er faktisk ikke så sjældent, at jeg rammer rigtigt og vinder en sjat penge. Men i det lange løb ved jeg jo godt, at det koster mig at spille, men det er nok ikke mere, end hvis jeg i stedet havde valgt at købe en lottokupon hver lørdag, som mange mennesker gør.

Men de mange bookmakerfirmaer gør helt naturligt, hvad de kan, for at lokke spilleglade mennesker til at spille hos netop dem. Det fremgår jo klart af alle de reklamer, man ikke kan undgå at se, hvis man har tændt for fjernsynet. Det er bestemt ikke småpenge, de firmaer bruger på markedsføring.

De fleste af firmaerne forsøger også at lokke nye kunder til med en odds bonus (http://www.odds.dk/odds-bonus/ ), men det er min fornemmelse, at det nok ikke koster dem noget som helst, for sådan en bonus vil alle spillere helt naturligt bare bruge til at spille noget mere, så pengene ryger nok retur til bookmakerfirmaet. Og det samme gælder nok også det meste af de udbetalte gevinster.