Sikring af teenagere mod misbrug

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg vil teste min teenager for narko ved en hjemmetest?

Et godt tidspunkt at teste på er lige efter en weekend. De fleste stoffer bliver i systemet i 3 dage. Dette gælder ikke for alkohol, hvor der skal testes med det samme. Hvis der er tale om en fast bruger af marihuana, bliver det i systemet i op til 5 uger! Hvis der er tale om mere sporadisk brug af marihuana, er det kun i systemet et par dage.

En god måde at angribe en hjemmetest kunne være følgende: Du sætter dig ned med din teenager og fortæller ham/hende, hvor farligt det er med stoffer, hvilken effekt det har på liv og fremtid og helbred. Du viser ham/hende, at du har en hjemmetest og giver en måned til at få det rettet op. Du er der naturligvis med støtte og råd i hele perioden. Du kan tage privilegier væk i den måned og naturligvis give dem tilbage, når testen kommer tilbage negativ forhåbentlig.

Mange forældre er bange for at ”invadere” deres barns privatliv, men gør dem det klart, at du jo kun gør det her for at passe på dem, og fordi du elsker dem.

Hvad gør du så, hvis testen er positiv? Hvis der er tale om et ”tidligt” misbrug, kan I forhåbentlig klare det indenfor hjemmets fire vægge. Er der tale om et mere etableret misbrug, skal der oftest hjælp udefra til. Der er centre og vejledere, der kan hjælpe.

Hvad med dig? Har du erfaring med brug af narkotest til hjemmebrug? Eller måske med mere professionelle test på et laboratorie? Har du oplevet problemer med stoffer og teenagere? Hvordan håndterede du det? Jeg hører gerne dine erfaringer med at håndtere dette vanskelige problem. At dele erfaringer kan gøre os alle bedre rustet til denne problemstilling.