Strafferetsadvokater

Min store datter har fået en ny stilling. Den er nu ikke så ny igen. Det er et halvt år siden, hun tiltrådte stillingen. Hun er advokat med særligt fokus på strafferet. Hun er dygtig. Men her forleden fortalte hun mig, at hun har fået ansvaret for en meget ubehagelig sag. Som strafferetsadvokat, burde hun vide, at på et eller andet tidspunkt ville hun blive nødt til at behandle svære og ubehagelige sager.

Ikke alt er nemt

Det er umuligt kun at skulle arbejde med sager, der er nemme. Sommetider må man bide i det sure æble for at komme videre med sin karriere. Og det er muligvis det sted, hun står i sin karriere nu: Hun skal forsvare en voldtægtsforbryder. Det er naturligvis ikke nemt. Jeg forestiller mig, at som kvinde, må det være ekstra svært for hende. Men hun må gøre det så godt, hun kan.

Gode kolleger

Hun har heldigvis en god kollega, som har lovet at hjælpe hende igennem, hvis det bliver for svært for hende. Han er en noget mere erfaren advokat i strafferet og med her: https://bjsj.dk/advokater/. Han har haft mange af de ubehagelige sager og vil sikkert fungere som en slags mentor for hende undervejs.

Hun har begyndt arbejdet med at bede forbryderen om ikke at udtale sig, når han bliver afhørt, førend hun har lært ham at kende. Hun forsøger at bygge et tillidsforhold op, så hun kan få flest mulige forhold under forbrydelsen afdækket. Og hvis hun kan, vil hun også prøve at forstå sin klients baggrund – det kan jo godt tænkes, at der eksisterer nogle formildende omstændigheder. Det kan jo også godt tænkes, at voldtægten ikke skal karakteriseres som voldtægt. Måske har kvinden, der anklager hendes klient for voldtægten faktisk givet sit samtykke. Voldtægten skete jo under en fest i et privat hjem. Måske har der været et forhold imellem hende og ham.

Alt skal frem i lyset

I hvert tilfælde, så har hun besluttet, at hun vil forsøge at grave alt, hvad hun kan frem, så han får en mildere straf end den, han kan have udsigt til. Det ser hun som sin store opgave.

Men jeg forstår hendes dilemma. Hun ved med sig selv, at han er en forbryder. Hun vil forsøge at lægge sin afsky overfor ham langt væk. Og ja, det er måske her, hendes største og sværeste opgave ligger: Hun må ikke på noget tidspunkt blive følelsesmæssigt involveret i sagen. Hun skal være fuldkommen nøgtern. Cool. ”Kold og kynisk” kan man vist sige. På den måde mener hun, vil hun kunne gøre det bedst mulige for ham.

Jeg tror, hun har den rette tilgang. Og jeg håber, at hun kan holde sine følelser og personlige mening om forbryderen væk fra sit arbejde med sagen. Det bliver ikke nemt for hende. Hun er jo i virkeligheden en meget impulsiv og temperamentsfuld kvinde. Så det bliver som sagt ikke så let for hende. Heldigvis kan hun bruge sin mentor. Jeg håber bare, at hun vil bevare sin respekt for ham og lytte til hans råd. Ellers kan det gå helt galt for hende.