Tabeller i Excel

Tabelelr i Excel

Dengang da Excel 2010 kom frem, der var der en masse der sagde at den ikke havde nogle nævneværdige nyheder i forhold til tidligere versioner. Man kan argumentere for de folk til dels havde ret – men så faktisk ikke helt alligevel. For det der var sket i Excel 2010 var sådan set at mange af de nye smarte features der allerede kom i version 2007 de blot var blevet finpudset yderligere.

En af de nye smarte ting der kom allerede i version2007, men som er blevet finpusset rigtigt meget i Excel 2010 er tabellerne. De er virkelig blevet brugbare nu, og efter min mest professionelle og bedste overbevisning et af de mest brugbare værktøjer der nu findes i Excel. Det er klart – det er kun et af de mest brugbare værktøjer, hvis man sidder med lister, store datamængder, pivottabeller eller lign. men sidder man med netop det – så er der mange arbejdstimer at spare i fremtiden.

Hvad kan tabeller i Excel 2010?

Der er mange ting som tabeller hjælper med, og selvom mange af værktøjerne er små simple så vil de alle sammen i forening kunne sparer mange arbejdstimer. Det første du ser når du konverterer dine dadta til en tabel er at den laver om i det visuelle udtryk. Hver anden linie får en anden farve, der kommer overskrifter på, der kommer filter knapper og ikke mindst så er der mulighed for at vælge et faneblad øverst i Ribbon når man står i tabellen. Det er den umiddelbare visuelle ændring. Når man så begynder at arbejde med det, finder man ud af der er flere ting. Eksempelvis – sletter du en linie i din tabel, så retter den selv formateringen ind så hver anden linie stadig er farvet med en anden farve.

Arbejde med formler i tabeller

En ting vil man formentligt nok hurtigt opdage, når man arbejder med formler i tabellerne. Formattet på formlerne har ændret sig fra de klassiske A1 referencer til noget der mest af alt minder om volapyk. Det der samtidig er sket med formlerne i tabeller er at nu slipper man for at kopiere formlerne ned manuelt som man tidligere har skullet gøre. Alt i alt så er dette noget der hjælper, når man arbejder med meget stre datamængder i Excel.

Sidder man kun med 40 rækker med 4 kolonner, så er det ikke der du sparer tiden med tabeller.

Brugen af tabeller i Pivottabeller

En af de helt store ændringer der er sket i Excel i forbindelse med brugen af tabeller er, når man konverterer et tabel til en pivottabel. Så vil linket mellem pivottabellen og din datatabel være knyttet på navnet i stedet for at være knyttet på referencen til området som det var tidligere. Det betyder i praksis at når an putter nyt data i datatabellen, så vil det automatisk blive inkluderet i pivottabellen uden yderligere sværdslag. Tidligere der skulle man ind i pivottabellen og omdefinere det dataområde den skulle hente data fra.

Alt i alt, så er tabeller i excel 2010 helt klart et af de punkter hvor der kan spares megen tid, når der er store datamængder at arbejde med. Så undersøg det og kom gerne med dine input til hvad du bruger tabeller til i Excel 2010?